sunnuntai 16. helmikuuta 2014

vanhojentanssimekko

Niin vierähti puoli vuotta tanssiharjoituksissa supernopeasti, ja nyt ollaan lukion vanhimpia ja tanssit tanssittu! 

Syksyllä mietiskelin pukumalleja, ja sovittelin kauppojen pukuja. Polte sormissa ajoi kuitenkin ompelemaan mekon itse ja siten sain siitä juuri sellaisen kuin itse halusin. 
Olin jo kuitenkin haudata idean ommella mekon itse, sillä sopivaa kangasta ei ollut löytyäkseen. Kiersin niin oman paikkakuntani, kuin kaikkien naapurikuntien kangaskaupat, mutta sopivaa väriä ja varsinkaan pitsiä ei löytynyt. Lopulta kankaat löytyivät Eurokankaasta, kun se oli saanut täydennystä valikoimiinsa pikkujoulukauden alettua. 

Kaavat yhdistin monesta eri osasta. Helman kaavan otin Suuri Käsityö -lehdestä 1/2005, sydämen mallinen yläosa on  Suuresta Käsityölehdestä sekin, en kirjannut ylös mikä lehti, mutta Mirkka Metsolan mekon miehustasta on kyse. Pitsiosan kaavan alkuperästä en tiedä, sillä se oli valmiiksi piirrettynä.  
En viitsinyt turhaan nuppineulotella kangasta, joten kaavat pysyivät paikoillaan liimaputelien ja muun pikkusälän avulla :D Helma on kellotettu ja siinä on vain yksi sauma. 
Helmä näyttää liian pitkältä, sillä kuvissa minulla ei ole kenkiä jaloissa...

Epätoivoa mekon ompelussa ei tullut missään muussa vaiheessa, kuin vyön kanssa. Kun olin jo tapellut hitaasti liimautuvan tukikankaan kanssa, ommellut pari metriä saumaa käsin ja kääntänyt ja silittänyt vyön, kokeilin sitä solmia rusetille, mutta se ei onnistunut alkuunkaan. Joten ei sitten muuta kuin saksilla vyöstä palanen pois ja yhdistin päät päällystetyillä napeilla. 

Aikaa mekon ompeluun ei omasta mielestäni kulunut hirveästi. Homman aloitin syksyllä joskus marraskuun liepeillä ja mekko tuli valmiiksi helmikuun alussa. Ja tekele edistyi innostuksen mukaan. Yhtään ommelta ei ole äiti tai kukaan muukaan ommellut, mutta muiden apua olen sovitukseen tarvinnut. Ja sovittaa juhlahametta täytyy monta kertaa! Lisäksi vinkkejä ja apua sain ompelupiiristä alan opettajalta. 

Ja mitä mekko tuli maksamaan? Tuli se reippaasti  halvemmaksi kuin valmiina ostettu mekko, mutta sen tekemiseen meni aikaa. Laskin käytettyjen tarvikkeiden hinnaksi noin 70 euroa + vannehame.  Mutta sain tästä projektista hyvää kokemusta ja onhan ihan eri kantaa itse tehtyä mekkoa kuin kaupan valmismekkoa, jollaisia maailmassa on monta samanlaista! 


8 kommenttia:

 1. Aivan ihana mekko, ite oon tehny pari mekkoo mut ne ei oo lähellekkää nii hienoja ku sun!!!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :))
   Ompelussa pätee tosi vahvana lause "tekemällä oppii" , eli harjottelua vaan niin sit onnistuu!!

   Poista
 2. Wau! :o Upea mekko! Oletpa taitava :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana mekko :) Itse ompelin myös aikoikaan (apua onko siitä jo yli 10 vuotta) vanhojentanssimekkoni ja olihan se tosiaan upea tunne pitää yllä omaa luomusta. Tykkään todella paljon vyön pienistä napeista. Ja muutenkin kankaiden väri on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anna!
   Kankaiden valinta oli haastavaa, mutta odotus palkittiin ja väriä kuulin kehuttavan yhden jos toisenkin suusta.. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Valmista yhtenäistä kaavaa tähän ei ole, vaan yhdistelin monesta kaavasta eri osat. Kaavat on otettu Suuren Käsityölehden kaavoista, tekstissä lukee numerot, jos innostut etsimään :)

   Poista