OMENAPUUSTIT
taikina
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1dl sokeria
1,5 tl kardemummaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
n. 75 g voita
väliin
4 omenaa (pehmeä syyslajike)
n. 75 g voita
1 tl kanelia
0,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota puolet hiivapaketin sisällöstä maitoon. Riko kananmunan rakenne haarukalla lasissa ja kaada taikinan joukkoon puolet. Säästä loppu voiteluun ( voit myös laittaa koko munan taikinaan ja ottaa uuden voiteluun). Lisää suola, sokeri ja kardemumma sekä muutama desi jauhoja. Sekoita voimakkaasti. Lisää jauhoja vähitellen ja kunnes tuntuu, että taikina hieman jo irtoaa reunoista, lisää pehmeä (ei juokseva!) voi. Sekoita se mukaan. Tässä vaiheessa taikinan pitäisi olla jo aika valmista, eli jauhoja tarvitaan vain hieman poistamaan liian rasvaisen olomuodon. Kaikkia jauhoja ei tarvitse käyttää, jos taikina tuntuu jo tarpeeksi hyvältä. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.
Kuori omenat ja pilko pieniksi paloiksi. Sekoita sokerit ja kaneli keskenään.
Vaivaa jauhotetulla työtasolla taikinasta ilmat pois ja kaulitse suorakaiteeksi. Levitä pehmeää voita samanlainen kerros kuin voileivällekkin ja ripottele päälle sokeriseos ja omenanpalat. Kääri levy rullalle pitkältä sivulta ja leikkaa rulla ohuisiin viipaleisiin. Aseta rullat paperisiin muffinivuokiin ja anna kohota leivinliinan alla hetken aikaa.
Voitele kanamunalla. Ripottele päälle raesokeria ja paista uunissa 225 asteessa kunnes pullat ovat saaneet kauniisti väriä.
Ihanat pullat! Omena on niin monessa hyvää!
VastaaPoistaTänään törmäsin omena-kaneliteehen, sekä omena-inkivääridippiin.
Samaa mieltä nami-hiiri!
PoistaMitäköhän mahdetaan dippailla omena-inkivääridippiin... ;)